خاطرنشان می شود که انواع مویز سیاه بدون هسته روسی مقاوم در برابر سرما در حالت سخت شده یخبندان را تا -40…-50 ºС تحمل می کنند، گونه های اروپایی در -30…-35 ºС آسیب می بینند.
با این حال، هر دو گونه واکنش سریعی به گرم شدن +2…+5 ºС پس از یک حالت خواب آلی، از دسامبر تا ژانویه، و به ویژه در نیمه دوم زمستان نشان می دهند. مرگ کامل ناحیه فلوریستیک کلیه پس از ذوب تا 20-…-25 ºС[6][7] مشاهده می شود.
از میوه های مویز سیاه (lat. Fructus Ribis nigri) به عنوان مواد اولیه دارویی استفاده می شود. برداشت میوه ها در زمان رسیدن، 3-4 بار انجام می شود.
ابتدا در خشک کن ها در دمای 35-40 درجه سانتیگراد، سپس در دمای 55-60 درجه سانتیگراد یا در خشک کن های هوا و در اتاق زیر شیروانی خشک کنید.
برگ ها را پس از چیدن میوه از وسط شاخه ها برداشت کرده و در محلی با تهویه مناسب خشک می کنند.
مویز ها طعمی ترش و شیرین و عطر خاصی دارند. برای فراوانی ویتامین C موجود در انواع مویز ها بسیار ارزشمند است. آنها به صورت تازه و فرآوری شده مصرف می شوند.
کیسل، شربت، آب میوه، تنتور، شراب، لیکور، مربا، ژله، گل ختمی، ماست، پر کردن آب نبات از انواع مویز ها تهیه می شود.
هنگامی که گرم می شود، برخی از ویتامین ها از بین می روند، بنابراین، برای نگهداری طولانی مدت، مویز های مویز با شکر با دقت آسیاب می شوند و به این شکل بدون عملیات حرارتی ذخیره می شوند. محتوای ویتامین C در چنین خمیری بسیار بیشتر از مربا است.
در اتحاد جماهیر شوروی، شراب های انگور سیاه از کارخانه های قرقیزستان و قزاقستان که طعم، رنگ و عطر عالی دارند، معروف بودند.
برگ ها و جوانه ها حاوی حداکثر 7/0 درصد اسانس هستند و برای دادن دسته گلی خاص به تنتور و لیکور استفاده می شود.
در طب عامیانه از جوشانده برگ ها برای درمان اسکروفولا در کودکان استفاده می شود [3]، مویز تازه و خشک برای بیماری های گوارشی (زخم معده و اثنی عشر، ورم معده با اسیدیته پایین و غیره) با نقض ریتم توصیه می شود.
فعالیت قلبی برگ های خشک شده در برابر عامل اسهال خونی فعال بوده و می توان از آن به عنوان کمکی استفاده کرد که باعث افزایش فعالیت آنتی بیوتیک ها می شود. برگ های مویز نیز به عنوان بخشی از مجموعه ویتامین ها با برگ های تمشک، لینگون بری و گل رز استفاده می شود.
میوه ها در مجموعه های مولتی ویتامین، به صورت جوشانده یا تازه برای بیماری هایپو و بری بری، بیماری های سیستم گردش خون، تصلب شرایین، سرماخوردگی و سایر بیماری های عفونی استفاده می شوند.
مویز سیاه برای درمان و پیشگیری از اسکوربوت و در مجموعه اقدامات درمانی برای بیماری های مختلف مرتبط با خونریزی استفاده می شود.
روغن انگور سیاه یک عنصر در فرآورده های آرایشی است که اغلب با ویتامین E ترکیب می شود. از برگ ها می توان برای ایجاد رنگ زرد استفاده کرد، در حالی که میوه منبعی برای رنگ آبی یا بنفش است.