گوجه فرنگی و رب گوجه دست چین بهترین منبع غذایی کاروتنوئیدی به نام لیکوپن است.
لیکوپن مانند سایر کاروتنوئیدها به ویتامین A تبدیل نمی شود. با این حال، به نظر می رسد برای بدن انسان مفید است.
علاوه بر این، فراهمی زیستی لیکوپن در محصولات گوجه فرنگی فرآوری شده و عملیات حرارتی شده بسیار بیشتر از گوجه فرنگی تازه است.
این ترکیب مسئول ظاهر قرمز روشن سبزیجاتی مانند فلفل دلمه ای قرمز، هویج قرمز و سایر محصولات گوجه فرنگی مانند پاستا است.
تحقیق در مورد لیکوپن و رب گوجه فرنگی
در اینجا برخی از یافتههای تحقیقاتی از مطالعاتی که شرکتکنندگان انسانی را شامل میشود، آوردهایم:
در یک کارآزمایی تصادفی با نوزده شرکتکننده، 33 میلیگرم لیکوپن در روز از رب گوجهفرنگی عملکرد اندوتلیال را بهبود بخشید. چنین بهبودهایی ممکن است برای سلامت قلب و عروق محافظت کنند.
یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده نشان داد که لیکوپن ممکن است به طور بالقوه دارای خواص محافظتی در برابر آسیب های ناشی از اشعه ماوراء بنفش باشد.
در این کارآزمایی، بیست زن از طریق مکمل روزانه 55 گرم رب گوجه فرنگی به مدت 12 هفته، مقادیر زیادی لیکوپن مصرف کردند.
در مقایسه با گروه کنترل، پوست زنان در گروه رب گوجه فرنگی پس از 12 هفته به طور قابل توجهی علائم آسیب ناشی از اشعه ماوراء بنفش را کاهش داد.
خواص محافظتی لیکوپن در برابر اشعه ماوراء بنفش در مطالعات انسانی و حیوانی نیز به اثبات رسیده است.
یک بررسی سیستماتیک و متاآنالیز مکملهای رب گوجهفرنگی و لیکوپن اشاره کرد که ادبیات موجود از تأثیر مفیدی بر عوامل خطر قلبی عروقی مانند عملکرد اندوتلیال، چربیهای خون و فشار خون حمایت میکند.
همچنین شایان ذکر است که تحقیقات نشان داده است که مصرف منبع غذایی لیکوپن در کنار چربی رژیم غذایی (مانند روغن زیتون) منجر به نرخ جذب بیشتر می شود.
یک وعده 2 قاشق غذاخوری (32 گرم) رب گوجه فرنگی تقریباً 29 میلی گرم لیکوپن را فراهم می کند.